lørdag den 8. august 2009

August/Afsked


Det kniber med at få skrevet på bloggen. Da vi sidst skrev, havde vi lige taget afsked med vores feriegæster. Inden længe er det os, der må tage afsked.

Vi har den sidste måned haft det, vi forstår ved en grønlandsk sommer, når den er bedst. En enkelt regnvejrsdag, men ellers har solen de fleste dage skinnet fra en skyfri himmel.
Det er blevet til rigtig mange fjelture, topture og enkelte sejlture. En fiskedag, hvor vi sejlede ud til Laksebugten, gik i land og fiskede med stang i elven – helt utroligt sjovt – der var næsten bid hver gang, og vi kunne se i massevis af ørreder, der sprang i eleven. Fangsten blev 33 flotte fjeldørreder.

Naturen er ved at gøre klar til efteråret. De mange små blomster i fjeldet er næsten alle væk, og
de første blåbær og sortebær er ved at modnes. Helt utroligt, for godt 1 måned siden lå der mange steder stadig sne over planterne.

Den 1. august havde Poul 40 års jubilæum ved politiet. Det blev fejret med ”kaffemik” via opslag på trekanten midt i byen.
Jeg havde rigtig gang i bageriet, for det er umuligt at sige, hvor mange der kommer, og der skal gerne være mindst 10 forskellige slags kager.
Vi havde en fin eftermiddag, hvor omkring 30 kom forbi. Mine kager slog til, og jeg havde også rester til afslutning i syklubben.

Vi er begyndt at se i øjnene, at det snart går hjemad mod Skive. Poul sidste arbejdsdag er den 14/8, og samme dag sejler vi fra øen om aftenen.
Efter et par dage i Jakobshavn tager vi kystbåden til Sydgrønland. Det tager faktisk 3 døgn – en strækning på 1200 km.
Vi gør holdt i 2 byer – Narsaq og Qaqortoq inden vi den 26/8 flyver hjem via Narsarsuaq til Århus, hvor vi regner med vores sønner tager imod.

Selv om vi stadig er meget glade for at være her, og vist aldrig får nok af Grønlands flotte og storslået natur ja, så glæder vi os også til at komme hjem og se til det alt sammen.


fredag den 10. juli 2009

Sommer, feriegæster og snemand!


Den 24. juli ankom vores feriegæster, Lene, Birthe, Kurt og Marie. Vi havde længe glædet os til deres besøg, det skulle blive dejligt at vise dem vores ”sted”
Vi havde den sidste lange tid haft flot vejr. Terrassen og grillen var flittig blevet brugt, men samtidig med vores gæster ankom, skiftede vejret til meget ustabilt.

Vi kan vist godt sige, at de oplevede lidt af hvert. Ja selv sne i juli måned. Torsdag den 2. juli vågnede vi op til en by pyntet i hvidt, der lå nok ca. 10 cm. sne. Det er meget usædvanligt, ingen af de fastboende vi har snakket med, kan husk der er kommet sne i byen i juli måned.

Vi havde heldigvis også dage med flot vejr. Vi var bl.a. med politikutteren ude i vores eneste bygd.
Denne dag var der utroligt flot vejr, og vi kunne nyde turen på dækket.
Vores gæster tog af sted søndag den 5. juni i flot, flot solskin, og det har vi haft siden.


Inden afrejsen den 5. juli var vi ude ved "udkiggen" hvor vi fik tage familiepotræt.














mandag den 29. juni 2009

Sct.Hans bål med udsigt til isbjerge og hvaler!


Der er ikke mange grønlændere der fejre Sct. Hans aften. Måske fordi det er lige efter de har fejret deres Nationaldag den 21. juni.
Her på øen har det dog i flere år været tradition for, at ”danskergruppen” lavede bål ved de tre små hytter Rip, Rap og Rup som ligger ude ved røde elv.
I år var ingen undtagelse, i løbet af dagen blev bålet lavet af affaldstræ, et flot stort bål.
Kl. 18,00 blev der tændt op i nogle griller, og så blev der stegt og hygget. Udsigten kunne ikke være meget bedre. Under grillmaden var vi så heldige, at 2 finhvaler gav opvisning i vandet nedenfor hytterne.
Bålet blev tændt kl. 20,30, og vi var en pæn flok dansker og grønlænder, der kunne synge vore kære midsommerviser ved et knitrende bål med en baggrund af hav og isbjerg. Også her fik vi lov at slutte aftenen af med "Dejlig er jorden" Flottere kunne det vist ikke være.

tirsdag den 23. juni 2009

Lyngmarksbræen til fods!


Her på øen kan man som det eneste sted på Grønland køre hundeslæde om sommeren. Det foregår på toppen af øen på Lyngmarks bræen. Mange turister kommer til øen for at få denne oplevelse.

For at komme op på bræen, der ligger i 1000 meters højde, må man vandre i 3-4 timer. På toppen er der en hytte, hvor der er muligt at overnatte.

Lørdag den 20. juni havde vi aftalt med et hold venner, at vi ville forsøge at nå toppen. Vi havde fået at vide, at der stadig var en del sne på turen, men at det var muligt at komme helt til tops. Vi startede kl. 9,00, og første halvdel af turen gik uden problemer, men efterhånden blev der mere og mere sne. Det sidste lange stykke var der op til 1 meter våd sne, og det var ikke alle steder den kunne bære, så vi kan vist godt sige, at vi gik i sne til knæene.

Op kom vi, og det som nogle af de første i år. Vores frokost blev indtaget på terrassen ved den røde hytte. Vi havde selskab af en del løsgående slædehunde. Hundene er kørt til toppen medens der endnu var sne hele vejen. Nu venter de på, at turisterne skal komme for at køre hundeslæde. Hvis vi ville udforske bræen, kunne vi låne snesko i hytten. Det blev dog kun til en lille tur. Efter ca. 1 time på toppen besluttede vi at tage turen nedad. Turen hjem gik hurtigere, men solen havde nu gjort sneen endnu mere våd, så ned uden at få våde støvler og bukser var en umulighed.

En fantastisk flot tur, som vi må gøre om når vejen op bliver lidt mere farbar. Måske med en overnatning på toppen, vi må se.

Se billeder:
http://picasaweb.google.dk/poulvittrup/LyngmarksbrEnTilFods##

Nationaldagen!


Grønlands Nationaldag er den 21. juni - årets længste dag. I år havde man valgt denne dag til at indlede en helt ny epoke i Grønlands historie - nemlig at overgå fra hjemmestyre til selvstyre
Mange anser det som et kæmpeskridt frem mod selvstændighed. I selvstyreloven er indbygget retten til at blive selvstændige, når de økonomiske muligheder er til stede, og det er de langtfra endnu.
Dagen blev fejret med flaghejsning på kommunekontoret. Derefter var der tale af byens repræsentant i den nye storkommune, korsang og affyring af salut med byens gamle kanoner.

Vi gik i samlet flok til kirkegården, hvor forfædrene blev mindet. Derefter flot morgenbord i skolen og gudstjeneste i kirken, hvor sangkoret også medvirkede

Om eftermiddagen åben hus med fotoudstilling og kaffemik på byens museum.

Som tidligere fortalt var der som optakt til selvstyret skudt Grønlandshvaler, som skulle tilberedes og uddeles til hele befolkningen på dagen. Kødet blev grillet og mange spiste det med velbehag.

Om aftenen fest i Hallen, hvor årets vinder af "Stjerne for en aften" blev præsenteret. Der var bagefter musik og dans.
En festlig dag som optakt til Grønlands fremtid med selvstyre.













mandag den 8. juni 2009

Retur til Diskoøen


Efter en god lang ferie i Danmark, er jeg nu tilbage på Diskoøen.
Jeg har haft nogle dejlige uger i Danmark. Har besøgt familie og venner. Været til rigtig mange dejlige fester:
40 års jubilæum på H.U.H., Konfirmation, Bryllup, Fødselsdage og Tøse Weekend m.v.
Sønnerne har været flinke til at komme på besøg i Skive, og der er også brugt mange timer i haven, så tiden er bare gået.
.
Turen herop gik planmæssig, men desværre kunne jeg ikke komme hele vejen den 28. maj. Jeg måtte have en overnatning i Aasiaat, der gik først båd til Godhavn om fredagen. Det var jo lidt træls, da det var om torsdagen, at øen havde besøg af de tre tronfølgere.

Jeg var fremme fredag kl.11,00, og begge øens politifolk var på kajen for at byde velkommen.
Jeg blev kørt hjem i politibilen, og fik lov at sidde på bagsædet som den første, efter de dagen før havde kørt med de tre tronfølger.

Det er et helt andet landskab jeg er kommet op til, sneen er næsten væk i byen, solen går ikke ned, lyst hele døgnet.
I fjeldet ligger der stadig en del sne, men de første små fjeldblomster er kommet frem, og der kommer nye frem hver dag, man kan næsten se de vokser.
Vores omgangskreds er også ændret, mange er rejst og nye er kommet til. Heldigvis har vi også kontakt med en del fastboende.
Strikke/syklubben var gået lidt på sommerferie, da jeg kom herop igen. Vi var nogle stykker, der slet ikke kunne undvære den, så den er startet op igen. (det er jo der vi får alle nyhederne)

Vi er begyndt rigtig at nyde vores dejlige terrasse. Mange måltider er allerede indtaget udendørs. Flere dage har jeg haft de korte bukser fundet frem.
Billedet er taget omkring kl. 21,30, da var der 25 gr. i solen.
Det er dog ikke alle dage, der er lige varme. I dag har vi blæst og kun 2-3 gr. varme.

Om 14 dage får vi besøg af Lene, Birthe, Kurt og Marie (mine søskende og min svigerinde) Vi glæder os rigtig meget til deres besøg og til at vise dem vor skønne natur.

onsdag den 3. juni 2009

Besøg af nordens kronprinser - prinsesse!





Torsdag 28. maj var en festdag i Qeqertarsuaq. Danmarks kronprins Frederik – Norges kronprins Haakon og Sveriges kronprinsesse Victoria skulle besøge byen for ved selvsyn at få et indtryk af klimaændringernes indflydelse på Arktis.
Besøget var et led i en rundrejse, der startede med ankomst til Kangerlussuaq. Derfra fløj de til Sisimiut – Holsteinsborg og gik ombord på søværnets inspektionsfartøj Ejnar Mikkelsen, der opererer i Grønland.

De kom til kaj her i Qeqertarsuaq om morgenen kl. 0830 og lagde forsigtigt til ved lavvande, da der kun var ½ m frigang under kølen. Vejret kunne ikke være bedre med flot solskin.

De kongelige blev modtaget på kajen af byens viceborgmester Timooq Mølgaard og områdeleder Benedikte Mølgaard, der var i nationaldragt.

Byens befolkning havde taget opstilling på kajen, og der blev budt varmt velkommen. Fra havnen gik de en kort gåtur til Museet, hvor der var grønlandsk korsang og kaffemik sammen med lokale beboere.
Frederik var noget interesseret i om hundeslædekørslen på Lyngmarksbræen var kommet i gang, men fik at vide, at det var 14 dage for tidligt. Han ville vidst gerne have haft en tur.

Fra museet gik delegationen til Arktisk Station og stoppede undervejs op ved Johns hunde, der havde små hvalpe.

Efter velkomst på Arktisk Station var der foredrag om institutionens historie, ligesom man fik foredrag om de klimatiske ændringer der var eller kunne forudses på grund af klimaforandringerne.

Der blev serveret frokost som fungerende videnskabelig leder og kok Marc havde fremtryllet sammen med personalet.
Der var selvfølgelig krabber som fanges og eksporteres herfra. De gav kokken på skibet et lille problem, for han havde planlagt at servere krabber til middagen ombord. Han måtte i hast ændre menuen og ved fælles hjælp og gode kræfter blev fiskerne i Ilulissat sendt ud for at fange friske rødfisk til middagen dagen efter.

Der var oprindelig planlagt med en vandretur til Kuaannit, men det blev kun til en lille vandretur til Røde Elv for at se øens helt specielle vulkanske landskab, da afrejsen blev fremskyndet fra kl. 2200 til kl. 1600 for at de kunne nå at komme til Eqip Sermia – en kælvende bræ nord for Ilulissat.

De kongelige blev transporteret fra Røde elv retur til havnen i politiets patruljevogn medens ledsagerne blev kørte i Arktis Stations varebil. Man må jo bruge de biler man har rådighed over.

Besøget sluttede med et stort farvel på kajen og tak for en stor oplevelse

se billeder fra dagen: http://picasaweb.google.dk/home

mandag den 11. maj 2009

Grønlandshval nr. 2 fanget!


Se billeder fra flænsning: http://picasaweb.google.dk/poulvittrup

søndag den 3. maj 2009

Dansemik!

Der har her i byen været afholdt adskillige konkurrencer i hundeslædekørsel. Der har været sendt 5 hold herfra til Grønlandsmesterskab, der i år blev afholdt i Ilulissat og vundet af en lokal.
Efterfølgende har voksne 45 + - par og unge konkurreret mod hinanden weekend efter weekend, og ved hver konkurrence blev solgt kaffe – lavet konkurrencer etc.

Næste år skal byen her stå for Grønlandsmesterskabet, og til det brug skal foreningen samle 140.000 kr. ind ved frivillige bidrag.
Sæsonen er nu afsluttet, og i fredags blev der holdt dansemik med adgang for ikke medlemmer mod at melde sig ind i foreningen.

Byens eneste læge Flemming og jeg havde bestemt, at vi ville til dansemik. Det blev alle tiders gode oplevelse.
Da vi ankom omkring kl. 2200, var der måske 75 deltagere næsten udelukkende lokale familier.
Vi satte os ved et bord hos andre. Da den lokale formand holdt tale, oversatte en dansktalende diskret talen til dansk, så vi også kunne være med. Det er et godt billede på gæstfriheden her. På intet tidspunkt kunne vi føle os til besvær – tværtimod gjorde man en stor indsats for, at vi kunne være med.
Så kom der gang i grammofonen med polka – kædedans og folkedans iblandet med pop. Alle unge og ældre dansede med hinanden, og den generationsopdeling vi ofte oplever i Danmark er ikke eksisterende her.
Der var amerikansk lotteri ind imellem, og jeg var heldig at vinde en kurv med kolonialvarer.
Om der var fulde folk – nej slet ikke. Folk hyggede sig – grinede meget og alle så ud til at have det rigtig - rigtig godt.


Det var faktisk lige så lyst som om dagen, da vi gik hjem kl. 0130.

Første grønlandshval fanget!


Grønlandshvalen boltrer sig i Disko bugten ud for Qeqertarsuaq i vintermånederne frem til omkring l. juni, hvor den fortrækker til havet ud for Newfoundland og Labrador i Canada.
Det er en hval, der kan blive op til 2o m lang og veje op til 90 tons og er et fascinerende syn, når den boltrer sig og spiser krill ud for ”Udkiggen” på øens sydspids. Den kan blive op til 200 år gammel.
Både Lillian og jeg har gået ture til ”Udkikken” adskillige gange og stedet besøges også rigtig tit af de fastboende – ofte med hele familien.
Grønlandshvalen var næsten udryddet p.g.a. hårdhændet jagt efter den eftertragtede tran og blev derfor totalfredet i 1932.
I 1973 fik byens fangere dog lov at nedlægge en grønlandshval i anledning af byens 200 års jubilæum. Dens kæbe står nu som indgangsportal ved kongebroen.

Jagten på Grønlandshvalen er nu kvoteret. Grønland har kunnet skyde 2 i 2008 og igen 2 i 2009. Der blev ingen skudt i 2008 og kvoten er overført til i år, hvor landsstyret har besluttet
at skyde begge kvoter for at fordele kødet til alle på Grønland for på denne måde at markere overgangen til selvstyre den 21. juni 2009. Der skal skydes 2 i Disko bugten og 2 i Sydgrønland.

Da hvalen som nævnt fortrækker fra grønlandske farvande omkring 1. juni skød man den første i Disko i onsdags. Den blev skudt i Laksebugten ikke langt fra byen og selve aflivningen varede efter sigende 3 timer. Herefter blev den trukket i vandet her til byens ophalersted, som ligger på halvøen lige udenfor vores stuevinduer.
Det var ikke så let at få den landet og den store kutter, der havde bugseret den ind til byen måtte sammen med adskillige udvekslinger trække den op dog med det resultat, at den store stålwire sprang som sytråd inden det helt lykkedes.
Forskere fra Arktisk Station foretog opmåling og udtog rigtig mange prøver af hvalen til forskningsbrug. Det viste sig, at den var en mindre af arten - ”kun” 13 m lang og en vægt på omkring 4o t.
Mange valfartede ud til ophalerstedet og fik det store dyr fotograferet. Jeg smagte også på mattak fra halen.
Vi skulle også prøve at stå på det store dyr og jeg fik derved associationer om Jonas i hvaldyrets bug.

Redningsaktion!






En del af grønlands politis arbejde er personredning såvel på indlandsisen, i fjeldet eller på havet indenskærs.

Mandag den 27. april om aftenen/natten havde jeg vagten ved politiet i Qeqertarsuaq. Aasiaat radio meddelte telefonisk, at en 42 fods trækutter undervejs fra Aasiaat til Ilulissat var sprunget læk på grund af tæt drivis. Kutteren tog vand ind og pumpen de havde ombord kunne ikke følge med, hvorfor de nu frygtede, at kutteren sank. Der var 2 mand ombord.

Positionen var midt i tæt drivis, hvorfor det var nødvendigt at hyre et stærkt skib for at nå frem.
Arktisk Station stillede velvilligt deres stålkutter Porsild til rådighed for politiet og sammen med skipper og 2 mands besætning sejlede vi ud til de nødstedte. Ombord var også en lokal brandmand, der medbragte transportabel pumpe. Efter 1½ times sejlads kom vi i meget tæt drivis og kunne kun mase os frem ganske langsomt. Da personalet på den nødstedte kutter meddelte, at båden snart ville synke, blev der rekvireret en helikopter med hejst, der kunne hejse de nødstedte op fra isen, hvis Porsild ikke kunne mase sig vej.
Inden helikopteren blev rigget til med hejst i Ilulissat nåede Porsild alligevel helt frem til de nødstedte, der da havde stået på drivisen l time efter deres kutter var sunket.
Kun tønder og andet fra kutterens dæk vidnede om, at her var båden sunket.
2 mand var rigtig glad for at blive reddet over i Porsild, der vendte næsen hjemad og var hjemme 3½ time senere.

















































Forår i Danmark:

Efter nogle dejlige påskedage, tog jeg tidligt tirsdag den 14. april afsked med Poul og Diskoøen.
Alt gik denne dag planmæssigt, og godt midnat nåede jeg Århus. Det var dejligt igen at se alle 3 sønner.
Desværre kom jeg hjem med en omgang influenza, så det er først den sidste uge, jeg rigtig er begyndt at nyde det danske forår.
Selv om jeg ikke var alt for frisk, måtte jeg til 40 års jubilæum på H.U.H. i Haslev. Det var en dejlig oplevelse, og lidt synd Poul ikke kunne være med.
Den 28. maj tager jeg igen til Grønland, men indtil da har jeg travlt.
Hus og have skal have en ordentlig omgang, men jeg skal jo også have tid til at være sammen med familie og venner, og fester er der også nogle stykker af. Jeg når både at komme til konfirmation, 60 års fødselsdag 90 års fødselsdag og bryllup.

Lyngmarksbræen på snescooter:



Påskelørdag havde vi lånt en snescooter. Vejret var helt i top, så det var bare på med hjelmen og så af sted. Turen gik til Lyngmarksbræen, som ligger i ca. 900 meter højde. Stedet hvor man om sommeren, som det eneste sted i Grønland, kan køre hundeslæde.
Billederne taler vist for sig selv, det var en helt fantastisk tur:

torsdag den 9. april 2009

Glædelig Påske

Endnu en påske langt væk fra familie venner og ikke mindst vores store børn.
Poul har fri fredag, lørdag og søndag, så vi har nogle dage til at lave lidt sammen, inden jeg på tirsdag tager flyet mod Danmark.
Vi har i lang tid ventet på årets første skib. Varerne i forretningen var efterhånden til at overse.
Båden skulle være kommet for længe siden, men den kunne ikke komme igennem isen.
Fredag i sidste uge fik vi besøg af et meget stort skib: ” Mary Arctica”, den fik sig kæmpet igennem isen ind til havnen.
Vi troede, at nu fik vi varer, men den kom kun for at bryde isen for et mindre skib, som
skulle komme med nye varer - nok mandag. Skibet kom først sent tirsdag aften, og først i går blev der kørt varer i butikken. Æg, gulerødder, ananas, cremefraiche, ost, remoulade, mayonnaise, smør, påskeæg o.s.v.
Jo det var en festdag, og mon ikke de fleste nåede at købe ind til påske.

Vores påskedage skulle gerne bruges udendørs. Lørdag har vi lånt en snescooter, så regner vi med at komme lidt længere ud, end vi kommer på ski og gå-ben.
Søndag aften holder vi fest hos os, vi bliver vist 18-20 stk., men gæsterne har selv mad med.
Selv om vi ikke forstår hvad præsten prædiker, skal vi selvfølgelig også i kirke. Der er flere kor her i byen, og de medvirker ved gudstjenesten fredag og søndag.
Jeg tager herfra, tidligt tirsdag morgen, og hvis ellers vejr og vind arter sig, skulle jeg være i Århus omkring midnat samme dag.

Vores slædetur: http://picasaweb.google.dk/poulvittrup/20090329GodhavnSlDetur##
RIGTIG GLÆDELIG PÅSKE!









mandag den 6. april 2009

Hvaljagt og Grønlandshvalens sang


Mange ture går i denne tid til Diskoøens sydlige spids ”Udkiggen” hvorfra der er rigtig god mulighed for at se hvaler meget tæt ved land.
I denne tid har vi besøg af de store Grønlandshvaler. Det er meget fascinerende at se, hvor elegant det store dyr bevæger sig i vandet. Grønlandshvalen er 15-20 meter lang og vejer 50-90 t. Den kan blive over 200 år gammel.
Grønlandshvalen har de sidste 70 år været fredet, men der er nu givet tilladelse til pr. år at nedlægge 2 grønlandshvaler i hele Grønland. Man har besluttet, at 1 skal nedlægges her i disko i forbindelse med Nationaldagen den 21. juni, hvor selvstyret skal indføres. Kendere af Grønlandshvalen mener, at den på dette tidpunkt er flyttet til Canadiske farvande, så det bliver spændende at se, om planen lykkes.

Et af forskningsprojekterne på Arktisk Station er for øjeblikket koncentreret omkring Grønlandshvalens sang. Projektet har påvist, at sangen er forskellig fra år til år, og om det kommer fra en han eller en hun. Man har fået tilladelse til at udtage biopsier af hvalerne for derved via DNA at kønsbestemme dem for at knytte lydene til kønnene. : http://www.dpc.dk/sw15225.asp

Skal man se hvaler, er den bedste tid tidligt om morgenen. Torsdag i sidste uge var jeg stået tidligt op for at gå til ”Udkiggen”. Undervejs så jeg lokale fangere stå på de højt beliggende toppe med kikkerter for at skue ud over det åbne vand. Er der nar- eller hvidhvaler i vandet, beslutter gruppen sig for at starte jagt og i hast går – kører de på snescooter eller med hundeslæde til jollerne og står ud.
Jeg var så heldig at overvære en sådan jagt den morgen kl. 0630 i flot – flot solskin. Jeg talte 47 joller på vandet, og de sejlede ud og ind mellem hinanden samtidig med, der blev affyret skud fra salonrifler ned i vandet. Utroligt at de ikke skød hinanden.
Nu havde jeg så håbet, at fangerne kom til land med byttet, men hvalerne blev trukket op på isen ude på vandet og flænset der, så da jollerne kom i havn var det med hvalerne i plastikposer. Fangsten blev nu kørt hjem til byen på snescooter og hundeslæder. Denne dag blev der skudt 2 hvidhvaler.
Foto af hvalen J.Jakobsen

onsdag den 25. marts 2009

Forårstegn, men stadig -20 gr.


Selv om vi ikke kan prale med hverken krokus, erantis eller vintergækker, og selv om vi har masser af sne og frostgrader ned til -20 gr., er foråret også på vej hos os.
Dagene er blevet meget længere, ja vi har overhalet Danmark i lyse timer. Solen varmer rigtig meget, og den er fremme de fleste dage.
Vores legeplads på havisen er ved at blive usikker. Selv om vi stadig har lave frostgrader, kommer der på denne årstid nogle strømninger, der gør, at isen bryder op. I dag så jeg igen små både i vandet. De slæber deres båd ud til iskanten med snescooter - skubber den i vandet - og så af sted.

I butikken kan vi se og mærke, at det er længe siden, der er kommet båd. Der er ting vi efterhånden er ved at mangle. Æg har vi ikke haft den sidste måned, men i Jakobshavn har de stadig æg, så kommer der besøg fra Jakobshavn, ser man gerne de har æg med. I går fik jeg 4 æg i værtindegave.
Det kniber også med margarine, olie og andet smørelse. Der er kun almindeligt lurpak smør igen.
Når man vil bage en kage, skal fantasien i gang. Det er ikke nemt at finde en opskrift, hvor der hverken skal margarine/olie eller æg i.
Vi lider nu ingen nød, og vi bliver mætte hver dag.
Den sidste måned er der blevet fanget rigtig mange havkatte. Selv om vi ikke selv har fanget nogen, har vi været heldig at kende nogen som gavmildt giver af deres overflod. Den på billedet var 8o cm lang.

Det er også tid for at kåre årets bedste hundeførere. Der bliver først konkurreret lokalt, og her var der 14 slædehold, der stillede op. De 5 hurtigste på en strækning over 3o km gik videre til Grønlandsmesterskab i Jakobshavn. Det skal køres nu på lørdag den 28. marts. Da isen til Jakobshavn ikke er sikker nok til egentransport, skulle de vindende hold transporteres med helikopter. Det var noget af et syn at se, hvordan man fik læsset 5 hundeslæder og 75 hunde op i helikopteren sammen med foder og lo kudske, men alt kan lade sig gøre, når blot man ved hvordan.
NU er der under 3 uger, til jeg rejser hjem på ferie. Jeg glæder mig selvfølgelig til at komme hjem og se til børn, venner og vores hus, men der er stadig mange ting, som skal opleves inden jeg rejser, så vi har travlt.

tirsdag den 10. marts 2009

Bjørnejagt


I dag sluttede bjørnejagten. Kl. 8,45 blev bjørnen skudt af fangerne John Mølgaard og Johannes Mølgaard.

Torsdag i sidste uge var der friske isbjørnespor ved naturhavnen – og jagten gik ind.
Var det et enkelt besøg af en bjørn, der lige var kommet forbi på isen? Eller var bjørnen stadig i nærheden? Spørgsmålene var mange, og mange historier gik byen rundt.
Fredag morgen var budskabet, at nu var bamsefar igen set i nærheden af byen. Lørdag skete der ikke rigtig noget,men søndag var mange blevet så modige, at de uden skydevåben bevægede sig til naturhavnen for at se på bjørnespor.
Rygterne gik dog stadig i byen, og mange ville ikke gå uden for byen - og slet ikke ud på isen.
Så i dag til morgen var der igen gang i kamikposten. Politiet fik besked, at nu var bjørnen meget tæt på, og 2 fangere med hundeslæde var på vej ud for at skyde den.
Sammen med politiet og mange andre kravlede jeg op på det nærmeste udkigssted for at følge slagets gang på afstand.
Bjørnen kravlede på et tidspunkt op på et isbjerg , og det var dumt, for her kunne fangerne komme på nær hold, og bamsefar blev skudt.
Bjørne blev på hundeslæde transporteret ind til byen. Det sidste stykke fulgt af flere og flere tilskuere.
Fangerne blev modtaget som helte med hurraråb og håndtryk.
Uden for den ene fangers hus blev bjørnen flænset og parteret i overværelse af rigtig mange mennesker.
Jo, det har været en begivenhedsrig dag – og mon ikke vi nu igen kan færdes roligt også ude på isen.

skrevet 10.3.09 kl.15,00 af Lillian

fredag den 6. marts 2009

Bjørnespor - Iskrystaller -Nordlys!


Mange, som læser vores blog, ved, at vi elsker sne og rigtig vinter, og det er lige det, vi har nu.
De sidste 3 uger har vi haft frostgrader mellem -18 og -28, og der er kommet et godt lag nyt sne. Landskabet er fortryllende med glitrende sne og flotte iskrystaller.
En god sovepille er en aftentur i den knasende sne, og med en stjerneklar nattehimmel med flakkende nordlys over hovedet.

De store frostgrader har gjort, at havet omkring øen er helt frosset til, og vi kan gå næsten overalt.
Det åbner en hel ny verden for os. Mange af vores ture går i denne tid ud på havet, hvor vi kan komme helt tæt på isbjerge og kan se alle de flotte tilfrossede vandfald på land.
Turene på isen foregår mest uden ski, for nogen steder er isen meget ujævn.
I søndags var vi sammen med et dansk ægtepar på en 30 km. tur på isen. Vi gik meget af vejen langs kysten og havde rig mulighed for at komme tæt på både isbjerge og store tilfrossede vandfald. Det var en naturoplevelse af de store.

Selv om bådene ikke kan komme i vandet, kan der stadigt fiskes. Nu foregår det med hul gennem isen.
De rigtige fanger kører ud med hundeslæde og laver store huller og sætter garn ud. De fanger meget store fisk og skyder også sæler.
Andre tager snescooteren, køre 2-3km ud på isen og hugger et lille hul i isen, hvorigennem de fisker med krog og snøre.
I sidste uge var jeg med Margrethe, som er grønlænder, ude at fiske. Vi kørte af sted på snescooter med en lukket slæde bagefter (til fangsten og fiskegrej)
Der var kun -20 gr. men solen var ikke rigtig igennem, og det blæste lidt, så efter 3 timer på isen var vi klar til at tage hjem igen. Vores fangst blev 14 fisk, en blanding af alm. torsk og fjordtorsk, men mange af dem var ikke særlig store. Det var en sjov, men kold oplevelse, som gerne må gøres om i lidt varmere vejr!
Bjørnespor!
I eftermiddag da jeg gik en skitur ud mod ”Udkiggen” og naturhavnen, blev jeg stoppet af en snescooterfører, som fortalte, at der var friske bjørnespor ved naturhavnen. Det skulle selvfølgelig undersøges, så jeg tog retning mod naturhavnen. Der mødte jeg en del grønlænder med rifler og meget stive blikke. Jeg fik fortalt op til mange gange, at bjørnesporene var fra i dag, og de kunne ikke lade mig være alene i området. At jeg havde rød jakke på var helt galt, da den kunne tiltrække bjørnen, så jeg lovede at gå pænt hjem til byen.
Vi venter nu spændt på, om vi ser mere til bamsefar de næste dage, eller om den er vandret videre på isen.
Det er meget sjældent, der kommer bjørne her til øen, men nu hvor havet er frosset til, kan det ske, at en enkelt kommer forbi.

søndag den 15. februar 2009

Isbjerge og Krabbeklør!

Er lige kommet hjem fra vores første tur på isen.
I dag skulle det være. Nu har vi i lang tid set folk gå og køre med snescooter på isen, altså måtte vi også prøve. Det er helt specielt, at gå på isen og komme så tæt på de tilfrossede isbjerge. Vi var også i land et par steder, men da skal man passe lidt på, der kan godt være revner og åben vand ved kanten. Vi er godt hjemme igen, og en stor oplevelse rigere.

Vi har det rigtig godt og møder hver dag, nye og spændene ting. Vi har lært nogle søde mennesker at kende, både grønlænder og dansker. Tiden går bare så hurtig, inden vi tænker os om skal vi hjem.
Det må nu godt vente lidt endnu, der er mange ting vi gerne vil opleve inden.
Sidst jeg skrev, var Poul i Ilullisat, for om muligt at blive lidt klogere, og det mener han bestemt han er blevet, så det er jo fint.
Min uge alene gik over alt forventning, jeg var inviteret til spisning hele 3 gange i løbet af ugen. Så havde jeg jo også lille Stine på besøg, og havde flere skønne ture i fjeldet med hendes far, så det var alt sammen godt nok.
Som Poul skriver i sit indlæg, fik vi en beboere mere i huset medens han var væk.
Arresten er bygget sammen med vores hus, og er dørene ikke låst kan man gå direkte ind til os. Selvfølgelig er dørene låst, men alligevel var det lidt mærkeligt. Nå, men det gik ok. og Poul er hjemme igen.
Manden sidder stadig i arresten og venter på sin dom. Selv om manden bestemt selv er skyld i, at han sidder hvor han sidder, kan jeg godt have lidt ondt af ham, så af og til sender jeg Poul ind til ham med lidt kaffe og hjemmebag.
Som jeg vist har skrevet, er der ikke mange dansker i byen, men sygehuset har en del dansk personale. De fleste er her kun i kort tid, måske kun 2 måneder. Når jeg kommer tilbage fra min tur til Danmark er alle næsten udskiftet. Jeg forstår godt, hvis det kan være frustrerende for de fastboende. Det skal så siges, at mange har været her flere gange, de vender tilbage i nye vikariater.
I aftes var vi 11 dansker og 1 grønlænder ude og spise krabbeklør på byens eneste spisested. Det var vældig hyggeligt, vi fik de hele krabbeklør ind på bordet sammen med store skylleskåle, og så kunne vi bare gå i gang. Det smagte rigtig godt, men vi måtte arbejde for føden.
Måske er der ikke forår her, men vi nyder at dagene hurtig bliver længere. I dag står solen op kl. 9,04 og går ned kl. 16,33.
Den sidste uge har der kun været -4 til -8 gr. Nu ser det ud til, at vi igen skal have det koldt.
Det er efterhånden længe siden der er kommet nyt sne, Sneen er lidt hård og iset, så vi ønsker os nyt sne.

Min ferie i Danmark bliver allerede fra 14. april denne gang. Grunden er, at vi i år har 40 års jubilæum på HUH, og jeg gerne vil med til elevstævnet den 18-19 april.
Carsten skriver speciale, og skal aflevere opgave om 14 dage. Han er så kandidat i statskundskab. Desværre kan vi ikke være med til at fejre ham på nært hold.

lørdag den 14. februar 2009

Arktisk Station

Arktisk Station har en helt fantastisk placering uden for byen med frit udsyn til Diskobugten - isbjergene.
Stationen blev oprettet i 1903 som en naturvidenskabelig forsøgsstation og placeringen her på Disko øen er ikke tilfældig.
Her er en helt unik undergrund - termisk på visse steder med varme kilder – vulkanske basaltfjelde og en fauna, som er ganske unik for arktiske egne.
Samtidig rummer havet hvaler – isbjerge, som gør stedet ganske velegnet til videnskabelig forskning. Dette havde grundlæggerne Porsild og hustru set som et unikt sted for videnskabelige arktisk forskning.
Arktisk Station er i 1953 overtaget af Københavns Universitet og drives fortsat som en base for videnskabelig forskning.
Der er ansat en leder af stedet, og stationen kan rumme op til 26 forskere/studerende af gangen. Lederen er ansat for en periode på 4 år , og der veksles bevidst mellem ledere, der har botanik og biologi som speciale.

Der er netop ankommet nye phd stipendiater, og i fredags den 14/2 blev vi inviteret ud på stationen for at høre, hvad man der p.t. særligt undersøger.

Stedets leder p.t. er havbiolog og forsker i Grønlandshvalen. Hun havde bl.a. optaget lyd fra Grønlandshvalen og kunne fortælle, at de sang en forskellig sang for hvert år. Hun havde lydprøver for de sidste 4 år og man kunne tydeligt høre forskellene fra år til år.

En person, der mestrede det at mærke hvalerne med gps sendere fortalte om, hvordan han gjorde, og hvilke konklusioner de kunne drage af de indsamlede data.
2 piger forskede i vandlopper og præsenterede 3 forskellige arter, som lever her i de arktiske egne. De viste, hvordan de blev udklækket med en fedtbeholdning på 6o % af kropsvægen for at de ikke skulle sulte ihjel, inden de selv kunne tage næring af plankton fra havet. De lavede forsøg for at konstatere, hvor stor forbrændingen blev, hvis temperaturen steg.

Vi så billeder af og hørte om narhvaler og forskningen omkring den måde de afgav lyde på. Af tonearten kunne man bestemme dyrets størrelse og forskningen konkludere, at de afgav lyden via reflektorer, der afhængig af dyrets størrelse var placeret i forskellig afstand.

Vi så eksempler på, hvordan hvaler under fangst af bl.a. ammassatter lavede luftbobler i vandet rundt omkring en ammassat flok, således at de samlede sig, så hvalen blot kunne åbne gabet og få hele flokken ned i bugen på l gang.

En helt igennem ganske spændende aften.